Veel vrouwen delen moedermelk, en dat maakt gezondheidsexperts bezorgd

In een paar studies gingen onderzoekers dieper in op de kwestie van donormelkmelk en hoe ouders ervoor kiezen deze te krijgen.

In één onderzoek bleek uit een enquête onder 655 ouders die donormelk gebruikten, dat slechts ongeveer 36% het kreeg van officiële “melkbanken” die donaties screenen en pasteuriseren.

De meesten zeiden dat ze zich tot ‘informeel’ delen hadden gewend, waarbij ouders moedermelk krijgen van een moeder die borstvoeding geeft of die ze kennen of via internet. Het is een praktijk ontmoedigd door de American Academy of Pediatrics (AAP) en de Amerikaanse Food and Drug Administration vanwege bezorgdheid over de veiligheid.

Er is een risico op verdunning of besmetting met virussen of bacteriën, met name met online verkregen donormelk, verklaarde Dr. Lori Feldman-Winter, voorzitter van de sectie over borstvoeding van de AAP.

Bepaalde virussen, zoals HIV, kunnen ook via moedermelk worden overgedragen.

“Als u moedermelk krijgt van iemand die u kent, is dit waarschijnlijk een situatie met een laag risico”, zei Feldman-Winter.

Ze voegde er echter aan toe dat dit niet betekent dat er geen risico is.

Studie-auteur Dr. Ruth Milanaik, van het Cohen Children’s Medical Center / Northwell Health in New York, maakte hetzelfde punt. Zelfs wanneer moedermelk gratis wordt gegeven, met de beste bedoelingen, zei ze dat er onbedoelde besmetting of temperatuurinstabiliteit kan zijn die ervoor zorgt dat de melk bederft.

“De enige aanbevolen optie voor het verkrijgen van moedermelk voor donoren is via een melkbank,” zei Milanaik.

Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Op dit moment zijn er 28 non-profit melkbanken in de Verenigde Staten die deel uitmaken van de Human Milk Banking Association van Noord-Amerika. En het grootste deel van die melk, legde Feldman-Winter uit, gaat naar ziekenhuizen voor preemies waarvan de moeders hun eigen moedermelk nog niet kunnen uitdrukken.

Dat betekent weinig restjes voor moeders van voldragen baby’s die geen borstvoeding kunnen geven, of voor adoptie- of mannelijke homo-ouders. En zelfs wanneer het beschikbaar is, zijn er hoge kosten – ongeveer $ 4 per ounce, zei Milanaik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *