Ongeveer 1 op de 1.000 baby’s ‘Intersex’ geboren, onderzoekt de studie

Een voorbeeld van wat bekend staat als dubbelzinnige geslachtsdelen is een babymeisje met een vergrote clitoris die meer op een kleine penis lijkt, legden de auteurs van de studie uit.

In sommige gevallen hebben zuigelingen externe geslachtsorganen die niet overeenkomen met hun interne voortplantingsorganen. Een vrouwelijk kind kan bijvoorbeeld externe geslachtsorganen hebben die op mannelijke geslachtsorganen lijken, maar typische interne vrouwelijke organen hebben – eierstokken en een baarmoeder.

In deze zogenaamde “intersekse”

-gevallen kan de behandeling worden uitgesteld tot de puberteit of volwassenheid, zodat patiënten en artsen gedeelde beslissingen kunnen nemen, volgens de eerste auteur van het onderzoek, Dr. Banu Kucukemre Aydin, een onderzoeker aan de Universiteit van Istanbul in Turkije, en haar collega’s.

Voor hun studie analyseerden de onderzoekers gegevens over bijna 14.200 pasgeborenen. Daarvan hadden 18 ambigue genitaliën. Dat is een cijfer van 1,3 op de 1.000 geboorten – veel hoger dan het cijfer van een op de 4.500 tot 5.500, gemeld in eerdere studies,

zei Aydin in een persbericht van The Endocrine Society.

Vijftien pasgeborenen kregen de diagnose 46, XY DSD, een aandoening waarbij een mannelijk kind testosteron niet goed kan gebruiken of testikels zich niet goed ontwikkelen. Baby’s met de aandoening hadden een lager geboortegewicht, vonden de onderzoekers. Bovendien kwam pre-eclampsie – een zwangerschapscomplicatie gekenmerkt door hoge bloeddruk – veel voor bij die zwangerschappen.

“Deze bevindingen ondersteunen de hypothese dat vroege placentadisfunctie en androgeentekort belangrijk kunnen zijn in de etiologie van mannelijke geslachtsafwijkingen,” zei Aydin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *