Net als kinderen en honden heeft uw kat u echt nodig

De bevinding suggereert dat binding verder gaat dan soorten, aldus de onderzoekers.

“Bij zowel honden als katten kan gehechtheid aan mensen een aanpassing zijn van de band tussen nakomelingen en verzorger,” zei Kristyn Vitale. Ze is onderzoeker in het Human-Animal Interaction Lab aan de Oregon State University in Corvallis.

“Gehechtheid is een biologisch relevant gedrag. Onze studie geeft aan dat wanneer katten in een staat van afhankelijkheid met een mens leven, dat hechtingsgedrag flexibel is en de meerderheid van katten mensen als een bron van troost gebruiken,” verklaarde Vitale in een universitaire persbericht .

Om de binding tussen katten en mensen te meten, gaf het team van Vitale katten een test die vergelijkbaar was met de test die werd gebruikt om hechtingsgedrag bij baby’s en honden te bestuderen. In de test bracht de kat twee minuten in een nieuwe omgeving door met zijn verzorger,

gevolgd door twee minuten alleen en ten slotte een reünie van twee minuten.

Toen de verzorger terugkeerde, waren katten die een veilige band hadden gevormd minder gestrest en bleven ze de ruimte verkennen. Degenen wier relatie met hun mens niet zo nauw was, vertoonden tekenen van stress, zoals hun staart trekken en hun lippen likken. Ze vermeden hun verzorger of werden aanhankelijk.

De afhaalmaaltijden: katten hechten zich aan hun mensen, zoals baby’s doen aan ouders. Onder mensen is 65% van de baby’s veilig gehecht aan hun verzorgers.

“Huiskatten weerspiegelden dit zeer nauw,” zei Vitale. Ongeveer 65% van zowel katten als kittens waren veilig verbonden met hun mensen; ongeveer 35% had onzekere obligaties.

En dat veranderde niet na zes weken socialisatietraining, vonden de onderzoekers.

Het laat allemaal zien dat je kat je echt nodig heeft.

Onzekere katten “kunnen waarschijnlijk wegrennen en zich verbergen of zich afstandelijk gedragen”, zei Vitale. “Er is al lang een vooringenomen manier van denken dat alle katten zich zo gedragen. Maar de meeste katten gebruiken hun eigenaar als een bron van veiligheid. Uw kat is afhankelijk van u om zich veilig te voelen wanneer ze gestrest zijn.”

Vitale en haar collega’s onderzoeken hoe hun bevindingen verband kunnen houden met katten in schuilplaatsen.

“We kijken momenteel naar verschillende aspecten van het hechtingsgedrag van katten, waaronder of socialisatie en het bevorderen van kansen van invloed zijn op de hechtingsveiligheid bij katten die in de opvang verblijven,” zei Vitale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *