Hartziekte is de belangrijkste doodsoorzaak tijdens de zwangerschap

Hartaandoeningen zijn goed voor 26,5% van de zwangerschapsgerelateerde sterfgevallen en de percentages.

zijn het hoogst bij zwarte vrouwen en vrouwen met een laag inkomen. Op vrijdag reageerde het American College of Obstetricians and Gynaecologists (ACOG) met nieuwe richtlijnen voor screening, diagnose en management van hartziekten.

“De meeste van deze sterfgevallen zijn te voorkomen, maar we missen kansen om risicofactoren voor de zwangerschap te identificeren en er zijn vaak vertragingen bij het herkennen van symptomen tijdens de zwangerschap en postpartum, met name voor zwarte vrouwen,” zei ACOG-voorzitter Dr. Lisa Hollier in een organisatienieuws vrijlating.

Terwijl reeds bestaande aandoeningen een rol spelen in het dodental, kunnen verworven hartaandoeningen zich stil ontwikkelen tijdens of na de zwangerschap.

Een hartspierziekte genaamd peripartum cardiomyopathie is de belangrijkste doodsoorzaak bij aanstaande moeders,

die volgens ACOG 23% van de sterfgevallen laat in de zwangerschap vertegenwoordigt.

De nieuwe praktijkrichtlijnen zijn het werk van een door Hollier geleide taskforce die gericht is op het verlagen van sterfgevallen door hartziekten tijdens en na de zwangerschap.

“De nieuwe richtlijn maakt duidelijk onderscheid tussen veelvoorkomende tekenen en symptomen van normale zwangerschap versus die abnormaal zijn en wijzen op onderliggende cardiovasculaire aandoeningen,” zei Hollier. “Als clinici moeten we goed in staat zijn onderscheid te maken tussen de twee als we de moederresultaten willen verbeteren.”

Veel voorkomende risicofactoren voor moedersterfte als gevolg van hartaandoeningen zijn leeftijd, hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en obesitas.

Maar de leidende factor is de race. Het risico op overlijden door hartaandoeningen is 3,4 keer hoger bij zwarte vrouwen dan bij blanke vrouwen.

Alle zwangere vrouwen en nieuwe moeders moeten worden beoordeeld op hartaandoeningen met behulp van een hulpmiddel dat bekend staat als het California CVD Tool Kit-algoritme, volgens de richtlijnen.

Het is ontwikkeld op basis van onderzoek in Californië dat ongeveer 9 op de 10 zwangere vrouwen aantrof en dat nieuwe moeders die aan hartaandoeningen stierven als hoog risico zouden zijn geïdentificeerd als dit nieuwe screening-algoritme was gebruikt. Patiënten met een hoog risico hebben verdere evaluatie en doorverwijzing nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *