Acupunctuur voor uw huisdieren

Als uw huisdier artritis, allergieën,

spijsverteringsproblemen, heupdysplasie of bepaalde neurologische aandoeningen heeft, kan uw dierenarts acupunctuur aanbevelen.

De oude Chinese praktijk wordt vaak aanbevolen als aanvulling op conventionele diergeneeskundige behandelingen zoals medicatie en chirurgie, zegt Amelia Munsterman, DVM, een veterinaire acupuncturist en universitair klinisch professor aan de Universiteit van Wisconsin.

Onderzoek toont aan dat acupunctuur kan helpen pijn en ontsteking te verminderen en de levenskwaliteit van een huisdier te verbeteren.

Tijdens een sessie brengt een veterinaire acupuncturist dunne naalden in gebieden zoals spieren, pezen, fascia en zenuwvezels om symptomen te verlichten door de perceptie van pijn te veranderen of neurotransmitters in de hersenen te stimuleren.

De alternatieve therapie, hoewel effectief,

is niet geschikt voor elk huisdier. Munsterman raadt het niet aan voor acute aandoeningen zoals infecties en geeft toe dat sommige huisdieren niet meewerken wanneer een acupuncturist naalden wil inbrengen en stil wil blijven tijdens de 20-minuten durende sessies.

“We zullen echt meegaan met de meridianen om te zien of het dier gevoelig is voor aanraking”, zegt Munsterman. “Als ze je niet eens laten aanraken, wordt het heel moeilijk om er naalden in te krijgen.”

Triggerpunten masseren –

acupressuur genoemd – kan een goed alternatief zijn voor huisdieren die niet van naalden houden. Bovendien is lasertherapie, een niet-invasieve behandeling die licht gebruikt om de bloedcirculatie te verbeteren en cellen te regenereren, een optie voor huisdieren met veel pijn.

Veterinaire acupuncturisten zijn erkende dierenartsen met extra training in acupunctuur. Uw dierenarts kan de sessies op kantoor doen of u doorverwijzen naar een andere aanbieder. De International Veterinary Acupuncture Society houdt een lijst bij van gecertificeerde veterinaire acupuncturisten.

Hoewel het idee voor acupunctuur voor huisdieren aanslaat, weten veel eigenaren van huisdieren er weinig van. “Houd een open geest,” zegt Munsterman. “Acupunctuur kan een andere manier bieden om onze huisdieren te helpen en hun aandoeningen te verbeteren, als aanvulling op de behandelingen die we met westerse medicijnen bieden.”

4 vragen

Meer informatie over acupunctuur van uw dierenarts, zegt Munsterman.

Is mijn huisdier een goede kandidaat? Acupunctuur is misschien niet de beste optie voor oudere huisdieren of mensen met ernstige ziekten of verwondingen, zegt Munsterman. Het is het meest effectief voor huisdieren met orthopedische aandoeningen zoals artritis en rugpijn.
Hoe zit het met bijwerkingen? Terwijl uw huisdier een infectie op een naaldplaats zou kunnen krijgen, “is het zeer, zeer zeldzaam om een reactie op acupunctuur te zien”, zegt ze.

Hoe lang duurt het om resultaten te krijgen?

Het aantal sessies dat uw huisdier mogelijk nodig heeft om verlichting te vinden, is afhankelijk van de diagnose. Over het algemeen komen verbeteringen na drie tot vier sessies.
Welke andere therapieën kunnen helpen? Veterinaire acupuncturisten kunnen elektro-acupunctuur aanbevelen, die milde elektrische stromen door de naalden stuurt voor meer stimulatie, of ze kunnen kruidensupplementen voorstellen om acupunctuur en genezing te versnellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *